RSV enfeksiyonu bağışıklığı düşürüp Covid’e yakalanma riskini artırıyor

Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Burak Emekli, RSV enfeksiyonu ve tedavisi ile ilgili bilgiler verdi.  

Yayınlama: 24.01.2023
0
A+
A-

Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Burak Emekli, RSV enfeksiyonu ve tedavisi ile ilgili bilgiler verdi.  

Kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğuması ile birlikte tüm dünyada salgınlara neden olan Respiratuar sinsityal virüs (RSV), akciğer dahil olmak üzere tüm teneffüs yollarını etkileyen bir virüs olduğunu söyleyen Uz. Dr. Burak Emekli, “Özellikle bir yaşın altındaki çocuklarda alt teneffüs yolları enfeksiyonunun bir numaralı nedeni olan RSV’nin tekrarlama riski yüksektir. Direkt temas en yaygın bulaşma yolu olurken; hapşırma ya da öksürme nedeniyle havada asılı kalan damlacıklarla da bulaş kelam konusu olmaktadır” diye konuştu.

Belirtileri yaşa ve hastanın bağışıklık durumuna nazaran değişkenlik gösteren RSV enfeksiyonu, grip ile benzeri belirtiler göstermektedir diyen Uz. Dr. Burak Emekli, “Burun akıntısı, öksürme, hapşırma, ateş, iştahsızlık ve hırıltı üzere bulgulara sahip olan RSV enfeksiyonunda semptomlar ekseriyetle evreler halinde görülür. Çok küçük olan bebeklerde bazen tek semptom bile görülebilirken, büyük çocuklar ve yetişkinlerde grip semptomları görülür. Lakin bilhassa yaşlılarda ve bağışıklığı baskılanmış şahıslarda akciğer enfeksiyonuna neden olabileceği unutulmamalıdır.” biçiminde konuştu.

RSV enfeksiyonunun tanısı konulurken öncelikle uzman tabip tarafından fiziki muayene gerçekleştirilir ve bulgular değerlendirilirken kesinlikle RSV’den kuşku etmek gerektiğini açıklayan Uz. Dr. Burak Emekli, “Ancak teşhisin nihaileştirilmesi için uygun görülen hastaların boğazından örnek alınarak süratli antijen saptama testi yahut PCR yolu uygulanabilir. Teşhis konulduktan sonra hastalığa ilişkin özel bir tedavi bulunmamakta, uygulanan tedaviler çoklukla semptomlara yönelik olmaktadır.” dedi.

Hastalık süreci hastaya nazaran değişmekle birlikte çoğu RSV enfeksiyonu bir yahut iki hafta içinde tabiatıyla geçmektedir. Neredeyse iki yaşına kadar tüm çocuklar RSV ile enfekte olmuş olsa da, geçirilen enfeksiyona karşı oluşan bağışıklık kişinin tekrar enfeksiyon geçirmesine karşı gereğince müdafaa sağlamamaktadır. Bu sebeple tekrarlayan enfeksiyonların daha hafif semptomlarla görülebilmekte olduğunu söyleyen Uz. Dr. Burak Emekli, kelamlarına şöyle devam etti:

“RSV enfeksiyonundan korunma yolları ortasında RSV’nin yüzeyinde bulunan bir yapıya karşı geliştirilen antikor uygulaması olan RSV aşısı bulunmaktadır. Gebelik haftası 29 haftadan küçük ve takvim yaşı 1 yaşından küçük bebekler,  gebelik haftası 32 haftanın altında ve takvim yaşı 3 aydan küçük bebekler, kronik akciğer ve kalp hastalığı olan birtakım bebekler sıhhat bakanlığı tarafından fiyatsız aşılanmaktadır. Aşılama ekim-mart ayı ortasında RSV dönemi boyunca 1 ay ortalarla bir hasta için en fazla 5 doz olacak biçimde uygulanmaktadır.”

“RSV enfeksiyonundan korunma yolları”

Eller sık sık sabun ve suyla en az 20 saniye yıkanmalı. Sabun ve su olmadığında el dezenfektanları kullanılmalı, 

Temiz olmayan ellerle gözlere, buruna ve ağıza dokunulmamalı 

Hasta olan bireylerle sarılma, öpüşme yahut tıpkı malzemeleri kullanmak üzere yakın temastan kaçınılmalı 

Öksürme ve hapşırmaya mendil yahut kol bariyer yapılmalı, bulaş olan mendiller çöpe atılmalı 

Sık ve ortak kullanılan oyuncak, kapı kolları ve taşınabilir aygıtlar üzere eşyalar nizamlı dezenfekte edilmeli 

Hasta olunduğunda imkan ölçüsünde topluma karışılmamalıdır 

Hibya Haber Ajansı

REKLAM ALANI
Leave a Comment

Comments - 0 Comment

No comments yet.